Varför har jag fukt- och mögel på min kallvind?

Hej, du kanske har ett otätt tak till att börja med, man brukar exempelvis räkna med att ett tak som är korrekt lagt och har betongpannor brukar ha en livslängd på cirka 30 år!

Om taket är tätt och trots detta fortfarande är fuktigt på vinden kan det vara värt att börja med att kontrollera så att vindsluckan är tät, men framför allt att se över sin ventilation i boendeutrymmet.

Har man exempelvis ett självdragshus som en gång värmdes upp med olja så hade man även en gång en varm murstock. Förutom att det skapade en jämnare temperatur på vinden, så skapar även en varm murstock ett fungerande självdrag, det vill säga värmen stiger uppåt, och ut i till exempel badrum och tvättstuga.

I ett sådant fall där värmen inte har någonstans att ta vägen, kommer den varma inomhusluften att stiga mot innertaket och då kan temperaturskillnaden från det varma innertaket kontra den kalla vinden skapa kondens, och i förlängningen problem.

Detta kan i många fall avhjälpas med en förbättring av ventilationen inomhus, såsom exempelvis förstärkt självdrag eller mekanisk frånluft.

Ett tips kan vara att ta ut expertis på plats för att utreda och föreslå den enklaste åtgärden för just din vind!



Föregående
Föregående

Har du spindlar i din krypgrund så är det en frisk krypgrund?!? Tja, nej va?

Nästa
Nästa

Ska du åtgärda dina förhöjda radonvärden själv?